Kreditiranje poljoprivredne sjetve, tova junica, tova svinja i kupnje junica te subvencioniranje nabave loznih cjepova i ekološke proizvodnje

Popularni bjelovarski internet portal - Bjelovar.info donosi zanimljivu vijest za poljoprivrednike u bjelovarsko-bilogorskoj županiji koju vam rado prenosimo. Kao što je poznato, Bjelovarsko-bilogorska županija od 2004. godine kreditira proljetnu sjetvu, što nastavlja i dalje, rekla je pročelnica za poljoprivredu Dominka Pretula te dodala da ove godine za tu namjenu računaju oko 12,5 milijuna kuna, pojasnivši da poljoprivrednici plaćaju 3,5% kamate na godišnjoj razini, a ostali dio kamate do punog iznosa subvencionira Bjelovarsko-bilogorska županija. Prema riječima pročelnice, zahtjeve za kreditiranje proljetne sjetve mogu poslati i mali poljoprivrednici, jer je riječ o kreditima čija je najniža vrijednost 5 tisuća kuna pa sve do milijun kuna.
Oni poljoprivrednici koji ne žele direktno sudjelovati u kreditiranju, mogu to učiniti preko nekog pravnog subjekta koji je registriran za nabavu repromaterijala za sjetvu. Rok podizanja kredita je od 1. veljače do 1. svibnja 2012. Nastavlja se kreditiranje tova junica, tova svinja i kupnje junica. Junice se mogu kupiti tijekom cijele godine, a posebice na jesenskom sajmu u Gudovcu, gdje županija subvencionira 1.500,00 kuna po junici, nije određen broj grla, kazala je pročelnica i dodala da će svi ovi natječaji biti objavljeni u isto vrijeme. Što se tiče kreditiranja junica, natječaj će biti otvoren do 15. 10. 2012. godine. Osim kreditiranja proljetne sjetve i stočarske proizvodnje, županija nastavlja sa subvencioniranjem nabave loznih cjepova i ovo je zadnja godina, jer ulaskom u EU toga više neće biti. Limit kupnje sadnica nije određen, po obiteljskom gospodarstvu određeno je 10 tisuća kuna. Bjelovarsko-bilogorska županija akcent stavlja i na subvencioniranje ekološke proizvodnje u 2012. godini, a za tu namjenu osigurano je 70 tisuća kuna.